Traductor - Traducteur - Translator - Übersetzer

Formatges, iogurts....


Formatges....Tupí
Aquest producte és el resultat del reaprofitament d'altres formatges. En resulta un dels formatges tradicionals més representatius de les comarques pirinenques, fruit de l'experiència dels pastors que reaprofitaven els formatges vells i secs.

És un formatge fermentat de mitja a molt llarga maduració, amb un mínim de dos mesos. És de pasta molt tova i untuosa, força greixosa. El seu sabor és fort i intens, persistent i agressiu, amb un regust del licor emprat en la seva elaboració. Es fa a partir del quall de formatge sense maduració o en procés de maduració, de vaca i cabra. Es fermenta amb un licor en un recipient de terrissa anomenat tupí. Actualment ja no s'elabora sempre amb els formatges vells i s'empren també cerveses, vins dolços o aiguardents més suaus.


Casa Roseta - Formatgeria de Gavàs
Aquesta formatgeria està especialitzada en formatges de cabra, tant madurats com els famosos tupins pallaresos. A les visites se'ls explica tot el procés de fabricació d'aquests formatges.
Com arribar-hi: Abans d'arribar a Esterri d'Àneu des del sud i per la carretera C-13, a mà dreta surt una carretera que s'enfila fins al poble de Gavàs.
Adreça: Casa Roseta - 25588 Gavàs (La Guingueta)


Casa Mateu
Formatges i iogurts d'ovella (2º Premi concurs Pirineus al 2006).
Formatges de Surp SCP
Surp (Pallars Sobirà) - 25594 – Lleida

Formatgeria Tros de Sort

Formatgeria artesana, fundada al 1995 a Sort (Pallars Sobirà) en ple Pirineu. Amb la qualitat i el sabor autèntic,  àmplia gamma de formatges exclusivament amb llet crua i sencera de vaques alimentades amb herba de prats de muntanya.
Crema i mantega amb diverses especialitats: formatges doble grassos i farcits de crema àcida amb diversos sabors.
Agrobotiga oberta al públic amb una oferta variada de productes artesanals i de qualitat. 

Visites guiades. Horari: A concertar

Com arribar-hi: Adreça: Camí de les Vernedes s/n  -Sort 
Telèfon: 973 621 387


Embotits

La girella  
Un embotit farcit d'arròs; de la cua, la carn de bèstia viva; de la sang i el fetge, el freginat, etc.

La girella és un plat molt laboriós, típic de les festes majors, que es pot trobar en alguns restaurants de la comarca.

És bona de totes les maneres: menjada calenta, acabada de fer; fregida un cop freda; acompanyada de cap i potes...

El freginat es feia el dia que es matava un corder o una ovella. És sang i fetge fregits amb ceba i amb una salsa a l'agredolç feta de vinagre i mel.

La carn de bèstia viva és la cua de les ovelles d'un any, les borregues, que se'ls talla el primer cop que es volen amarrir (dur al mascle) per facilitar-ne l'acoblament, però també per estètica i perquè no se'ls enganxi als arbusts.

Es ven a les carnisseries dels pobles.

El Xolís
Es prepara amb carn magra, trinxada i salpebrada, embotxada en cru en tripa natural de l'intestí gros, sense bosses, i es deixa reposar durant vint-i-quatre hores abans de lligar les extremitats. Als tres o quatre dies de curació natural, en un ambient sec, fred i ben ventilat, es despengen i es premsen durant un dia; a continuació es tornen a penjar i prossegueix la curació durant dos mesos com a mínim.


L'operació de premsat aconsegueix treure la humitat i l'aire del xolís, així com el compactat i estriat de la carn.
 
Farcit de Carnaval
Aquest embotit típic dels Pirineus és solia elaborar en època de Carnaval, un dels pocs que es feien fora de la matança, i hi intervenen ingredients propis d'aquest període de l'any, com els ous. Es preparava a les cases de pagès i, tot i que va estar a punt de desaparèixer, les cansaladeries i restaurants l'han recuperat.

Anirem ampliant......

No hay comentarios: